Deze site maakt gebruik van cookies. Deze zijn nodig om uw ervaring op de website zo goed mogelijk te laten zijn. Er wordt geen data opgeslagen!

Ergonomie op kantoor

Geplaatst door Tessa 22-03-2019 0 Commentaar

Ergonomie op kantoor

 

Wat wordt er precies bedoeld met ergonomie en hoe belangrijk is het eigenlijk?

 

Rekening houden met ergonomie op kantoor is erg  belangrijk. Uit verschillende onderzoeken naar ergonomie op kantoor komen stuitende cijfers naar boven. Zo’n 60% van werkend Nederland heeft een aanzienlijke kans om RSI-klachten op te lopen. Een goede ergonomie op de werkvloer zorgt voor gezonde werknemers en werkgevers.

 

Ergonomie is de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving. Dit kan een product, ruimte of werkplek zijn. Ergonomie zit vervat in ons dagelijks leven, maar is vooral bekend in arbeidssituaties. Het is afgeleid van de Griekse woorden ‘ergon’ (werk) en ‘nomos’ (wet) en moet ervoor zorgen dat de veiligheid en gezondheid van de werknemers verzekerd wordt. Bij het ontwerpen van consumentengoederen en interieurs speelt vooral comfort en het doeltreffend functioneren een rol.

 

Ergonomie op de werkplek

Een goede zithouding achter een bureau is de basis van een ergonomische werkplek. Hiermee voorkom je door een foutieve zithouding bepaalde klachten zoals een stijve nek of pijn in de onderrug.

Uit onderzoek van het Europese Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid blijkt dat 34 % van alle verzuimdagen voort komt uit fysieke klachten die direct of indirect het gevolg zijn van een werkplek waar op ergonomisch gebied nog veel winst te behalen valt.

 

5 tips voor een ergonomisch kantoor
  1. Vermijdt zoveel mogelijk oneffenheden op de werkvloer. Dit voorkomt veel vallen en struikelen.
  2. Beweeg regelmatig. Zorg ervoor dat de werkplek geschikt is voor zowel zit als staand werken. Wissel regelmatig van zitpositie; een ergonomische bureaustoel en bureau zijn geen garantie voor het vermijden van klachten.
  3. Denk bij de kantoorinrichting goed na welke werkzaamheden, taken en activiteiten plaatsvinden op de werkvloer.
  4. Kies kantoormeubilair dat makkelijk verstelbaar is voor een optimale ergonomische houding.
  5. Creëer een prettige werkomgeving Randzaken zoals voldoende planten, gezond eten op kantoor, prettig geluidsniveau. Investeren in de werkomgeving van werknemers is iets dat onderaan de streep voor de werkgever zeer positief kan uitpakken!

 

Laat commentaar achter